Ervaringsleren in en met de natuur

Binnenkort verschijnen nieuwe startdata & prijzen

Ervaringsleren in en met de natuur

Dit uniek postgraduaat is een co-creatie tussen de Hogescholen PXL en Howest vanuit een gemeenschappelijke overtuiging van de kracht van het ervaringsleren in én met de natuur voor iedere unieke persoon. Ga je als professional welzijnsbevorderend aan de slag? Werk je graag in én met de natuur en geloof je in de meerwaarde van het leren door te doen (ervaringsleren) voor jouw doelgroep? Dan is dit unieke postgraduaat iets voor jou! Via vier meerdaagses ervaar en verken je een ruim arsenaal aan mogelijkheden. Je persoonlijke groei als begeleider van het ervaringsleren in én met de natuur staat centraal. Tenslotte word je uitgedaagd om deze benaderingswijze duurzaam te implementeren bij een doelgroep al dan niet uit je eigen werkomgeving.

Binnenkort verschijnen nieuwe startdata & prijzen

Over deze opleiding

Dit uniek postgraduaat is een co-creatie tussen de Hogescholen PXL en Howest vanuit een gemeenschappelijke overtuiging van de kracht van het ervaringsleren in én met de natuur voor iedere unieke persoon.

Ga je als professional welzijnsbevorderend aan de slag? Werk je graag in én met de natuur en geloof je in de meerwaarde van het leren door te doen (ervaringsleren) voor jouw doelgroep? Dan is dit unieke postgraduaat iets voor jou! Via vier meerdaagses ervaar en verken je een ruim arsenaal aan mogelijkheden. Je persoonlijke groei als begeleider van het ervaringsleren in én met de natuur staat centraal. Tenslotte word je uitgedaagd om deze benaderingswijze duurzaam te implementeren bij een doelgroep al dan niet uit je eigen werkomgeving.

Ervaringsleren in en met de natuur is een krachtige benaderingswijze om mensen te sterken in hun welzijn en welbevinden. Deze benadering biedt een extra dimensie in het proces van mensen, die zowel preventief, in het kader van zelfzorg en groei, als curatief kan gebruikt worden. Het biedt andere perspectieven dan de klassieke benadering waarin in een kamer, al denkend, een reflectie- en activeringsproces wordt beoogd door een professional. In diverse contexten wordt de roep om krachtgericht en herstelgericht te handelen luider. Personen de regie in eigen handen laten nemen komt centraal te staan alsook een focus op duurzaamheid. Het postgraduaat vertrekt vanuit deze principes en biedt je concrete handvaten om hier mee aan de slag te gaan als professional.

Hoe?
Via ‘learning by doing’ ervaart de deelnemer een grote variatie aan mogelijkheden om met én in de natuur welzijnsbevorderend aan de slag te gaan. Tijdens vier driedaagses ontpop je jezelf samen met je coaches en collega’s tot een expert die authentieke ervaringen in en met de natuur kan begeleiden en inzetten in de eigen organisatie. Na elke meerdaagse krijg je huiswerk mee waarbij je zowel de aangereikte kennis en ervaringen vertaalt naar jezelf als toekomstige begeleider maar ook hanteert bij een doelgroep al dan niet uit je eigen werkomgeving. Via regelmatige peerfeedback en intervisie en coaching van de docenten word je hierin ondersteund. Als sluitstuk van het postgraduaat zal je je resultaten op een ervaringsgerichte manier voorstellen.

Voor wie

Ben jij een professional met ervaring in het bekomen van zelfzorg, persoonlijke groei of herstel? Werk je graag in en met de natuur en geloof je in de kracht van natuurlijke omgevingen, uitdagende ervaringen en reflecteren?

Dan is deze opleiding iets voor jou! Ben je nog maar juist afgestudeerd of zal je afstuderen tijdens de loop van het postgraduaat? Ook dan ben je van harte welkom om deel te nemen aan dit postgraduaat!

Programma

Via ‘learning by doing’ ervaar je een divers arsenaal aan mogelijkheden om met én in de natuur welzijnsbevorderend aan de slag te gaan en ontpop je jezelf tot een expert die authentieke ervaringen in en met de natuur kan begeleiden en duurzaam inzetten in de eigen organisatie.

Tijdens elke meerdaagse wordt de verbinding gemaakt met relevante begrippenkaders en theorieën. Na elke meerdaagse krijg je huiswerk mee waarbij je zowel de aangereikte kennis en ervaringen vertaalt naar jezelf als toekomstige begeleider maar ook hanteert bij een doelgroep al dan niet uit je eigen werkomgeving. Aan het einde van de opleiding ben je klaar om ervaringsleren in en met de natuur duurzaam te integreren in je eigen praktijk.

 • Online startmoment PG - dinsdag 3 oktober 2023 (20u – 21u)
 • Meerdaagse 1: donderdag 12 tot en met zaterdag 14 oktober 2023 - locatie: De Kluis, St-Joris Weert
 • Meerdaagse 2: donderdag 23 november tot en met zaterdag 25 november 2023 - locatie: Viroinval, Nismes
 • Meerdaagse 3: donderdag 1 februari tot en met zaterdag 03 februari 2024 - locatie: in een stad (te bepalen)
 • Meerdaagse 4: donderdag 21 maart tot en met zaterdag 23 maart 2024 - locatie: Heuvelland
 • Eindpresentatie en afsluitmoment: dinsdag 04 juni 2024 (09u tot 18u) - locatie: Howest, campus the Penta, Kortrijk

Online kick-off - 3 okt 2023

We gaan van start met een online kennismaking. Daarin nemen we de tijd om het verloop van het postgraduaat te duiden en de noodzakelijke praktische info mee te geven.

Meerdaagse 1 - 12 t.e.m.14 okt 2023; De Kluis in Sint-Joris Weert

Tijdens het eerste weekend maken we verder kennis met elkaar. Het ontdekken en ervaren van het werken in én met de natuur staat centraal. Zo word je bewust gemaakt van de positieve effecten van de natuur op het welzijn van personen en het belang van verbondenheid met de natuur.

Je leert hoe je de natuur kan inzetten als inspirator door actief de natuur te beleven en je lichaam en geest naar het hier en nu te brengen. Je proeft ook van de natuur als co-begeleider en je leert werken in en met de natuur om tot persoonlijke groei te komen. Tenslotte maak je kennis met de natuur als co-therapeut en staan we stil bij de risico’s en kansen als je de natuur wil inzetten om tot herstel van je doelgroep te komen.

Meerdaagse 2 - 23 t.e.m. 25 nov 2023; Viroinval te Nismes

Je ervaart vanop de eerste rij hoe ervaringsleren (leren door doen) in groep beklijft. Je maakt kennis met actieve, creatieve en uitdagende manieren om mensen vanuit hun eigen ervaring met elkaar en met zichzelf in gesprek te brengen waardoor leer- en ontwikkelkansen ontstaan. Je leert hoe interventies van de begeleider tot een verrijkt resultaat leiden en hoe het bijdraagt tot persoonlijke zelfzorg, groei of herstel. Vanuit deze ervaringen krijg je onder andere inzicht in de leercyclus van Kolb, de belevingszones van Nadler en Luckner, challenge by choice en active reviewing.

Meerdaagse 3 - 1 t.e.m. 3 feb 2024; in een stad (te bepalen)

Tijdens deze meerdaagse verruim je je blik op het ervaringsleren in én met de natuur. Je ontdekt een ruim gamma aan mogelijkheden.

Van werken in een natuurgebied tot in een stadspark of het werken met natuurelementen en -metaforen. Ook op vlak van het ervaringsleren is de variatie groot: van korte ervaringen tot meerdaagse trajecten; individueel of in groep; van fysieke tot creatieve en mentale uitdagingen. Zo ervaar je hoe je als begeleider maximaal op maat kan werken voor jouw doelgroep en hoe het ervaringsleren in en met de natuur duurzaam kan ingezet worden in verschillende beroepspraktijken.

Meerdaagse 4 - 21 t.e.m. 23 maa 2024; te Heuvelland

Tijdens de laatste meerdaagse wordt de tijd genomen om je begeleidershouding verder te verkennen. Je wordt je bewust van processen die zich in een groep afspelen, welke rol je daarin zelf speelt en op welke manier je ze kan beïnvloeden. Je kan jezelf als begeleider van ervaringsleren inschatten alsook welke begeleidershouding jouw doelgroep nodig heeft. Ervaringen worden aangeboden en besproken om inzicht te krijgen in deze elementen. Daarnaast krijg je de kans om met de andere deelnemers een activiteit voor te bereiden en te begeleiden.

Eindpresentatie en afsluitmoment; 4 jun 2024; Howest campus The Penta te Kortrijk

Doorheen het postgraduaat word je uitgedaagd
om wat je geleerd hebt, in te zetten op jezelf en in de eigen werkcontext bij
je eigen doelgroep. Als sluitstuk van het postgraduaat mag je je resultaten op
een ervaringsgerichte manier voorstellen en nemen we afscheid van elkaar.

Trainers en docenten

Onze trainers en docenten zijn echte experten uit het werkveld. Zij staan klaar om ondernemende studenten, professionals en bedrijven te inspireren en verder te helpen. Met een sterk netwerk aan freelance trainers en docenten haalt PXL-NeXT de beste expertise in huis!

Lees meer
Trainers

Maarten
Doise

Bedrijven

Bij PXL-NeXT zetten we intensief in op samenwerkingen met bedrijven en organisaties. Dit is altijd vanuit een strategisch oogpunt waarbij een gezamenlijke win-win altijd het vertrekpunt is van het partnership.

Lees meer

Doorheen het postgraduaat realiseer je huiswerkopdrachten waarmee je de aangeleerde kennis en vaardigheden inoefent en aantoont dat je vaardig bent in het organiseren, begeleiden en inplementeren van het ervaringsleren in en met de natuur binnen een (al dan niet je eigen) organisatie of werkcontext. Deelname aan alle lesmomenten én realisatie van de opdrachten, leidt tot een getuigschrift.

Voldoe je niet aan het realiseren van alle opdrachten, dan krijg je een bewijs van deelname.

Deze opleiding bestaat uit 20 studiepunten, 1 studiepunt staat gelijk met 25 uren studietijd (contacturen en niet-contacturen).

Data & locaties
Het postgraduaat bestaat uit zes ontmoetingen op verschillende inspirerende locaties. Voorafgaand aan de eerste meerdaagse is er een online kick-off moment. Aan het einde van de opleiding is er een eindpresentatie en afsluitmoment. Elke meerdaagse start op donderdag rond de middag en we ronden af op zaterdag rond 17u. De concrete data en locaties kan je hier terug vinden:

Online startmoment PG - dinsdag 3 oktober 2023 (20u – 21u)
Meerdaagse 1: donderdag 12 tot en met zaterdag 14 oktober 2023 - locatie: De Kluis, St-Joris Weert
Meerdaagse 2: donderdag 23 november tot en met zaterdag 25 november 2023 - locatie: Viroinval, Nismes
Meerdaagse 3: donderdag 1 februari tot en met zaterdag 03 februari 2024 - locatie: in een stad (te bepalen)
Meerdaagse 4: donderdag 21 maart tot en met zaterdag 23 maart 2024 - locatie: Heuvelland
Eindpresentatie en afsluitmoment: dinsdag 04 juni 2024 (09u tot 18u) - locatie: Howest, campus the Penta, Kortrijk

Kostprijs
Het inschrijvingsgeld voor de gehele opleiding bedraagt 1.690 euro €. Deze prijs is inclusief catering (1 maaltijd op donderdag, 3 maaltijden op vrijdag en 2 maaltijden op zaterdag per meerdaagse; exclusief extra dranken buiten water, koffie en thee) en 2 overnachtingen per meerdaagse.

Steunmaatregelen
Deze opleiding komt niet in aanmerking voor het Vlaams Opleidingsverlof. Mogelijkheid tot KMO portefeuille is in aanvraag.

CONTACTGEGEVENS:

Jutta Verstraeten (Hogeschool PXL): jutta.verstraeten@pxl.be

Frank Dejonghe (HoWest): frank.dejonghe@howest.be

 

  

Het postgraduaat vormt een interessante aanvulling op een diploma in alle mogelijke welzijnspraktijken: van opvoeding en onderwijs, sociaal-cultureel en sociaal-agogisch werk tot coaching, (ergo)therapie en de brede gezondheidszorg.  

1 Rechtstreekse toegang gericht op het behalen van een getuigschrift wordt verleend aan houders van één van de volgende bachelordiploma’s: 

 • Ergotherapie 
 • Verpleegkunde 
 • Creatieve therapie 
 • Sociaal werk 
 • Orthopedagogie 
 • Agro- en biotechnologie: afstudeerrichting groenmanagement 
 • Toerisme en recreatiemanagement 
 • Educatieve bachelor in het kleuter-, lager- of secundair onderwijs 
 • Sport en bewegen 
 • Toegepaste psychologie 
 • Toegepaste gezondheidswetenschappen 

2 Toegang gericht op het behalen van een getuigschrift wordt verleend aan houders van een graduaatsdiploma in bovenstaande studierichtingen, na het afleggen van een intakegesprek.

Als je pas afstudeert/bachelor behaalt halverwege de postgraduaat kan je ook inschrijven voor deze postgraduaat.

  

Ik wil meer weten

Vond je geen antwoord op je vraag? Stel ze hier aan onze medewerkers.