Artistiek ondernemen in Accessoires

Binnenkort verschijnen nieuwe startdata & prijzen

Artistiek ondernemen in Accessoires

In Vlaanderen zijn er tal van ontwerprichtingen op bachelor- en masterniveau, maar geen specifieke opleidingen voor accessoires.

School of Arts PXL-MAD breidt dan ook graag haar opleidingsaanbod uit met dit postgraduaat.

Binnen deze opleiding worden accessoires in ruime zin beschouwd: kleine objecten die op het lichaam gedragen worden (bv. riem, sjaal, sieraad, ...) of door de mens meegedragen kunnen worden (bv. handtas, paraplu, ...).

Binnenkort verschijnen nieuwe startdata & prijzen

Welkom

De opleiding focust zowel op de artistieke ontwikkeling als op de zakelijke component in al zijn facetten. Het eindresultaat van dit persoonlijk traject is dé opstap naar het professionele veld. De combinatie van zowel economische als artistieke begeleiding maakt dit traject uniek.

Doelgroep

Deze opleiding richt zich op ontwerpers die zich willen specialiseren in het ontwerpen en het op de markt brengen / commercialiseren van accessoires.

Programma

In het postgraduaat worden cursisten begeleid in het creatief ondernemen. De opleiding bevat zowel een artistieke component als een commerciële component. De verkregen inzichten worden verwerkt in een allesomvattend eigen project.


Vandaar bestaat het programma uit 3 modules

1 Creative Skills

In deze module heeft de cursist intensieve inhoudelijke gesprekken met Tim Van Steenbergen én met een artistiek begeleider die geselecteerd wordt op basis van het projectvoorstel van de cursist.
Daarnaast vinden er tal van lezingen en workshops plaats die handelen over de verschillende aspecten van het ontwerp-, productie- en presentatieproces. Getuigenissen, bedrijfs- en tentoonstellingsbezoeken zorgen ervoor dat de cursist zijn werkveld leert kennen en de positie die hij hierin wil innemen, kan bepalen.

2 Business Skills

In deze module werken we nauw samen met experts van VOKA - Kamer van Koophandel Limburg en Flanders DC voor een aantal workshopsessies over doelgroep, prijszetting, design thinking, financiering, ...
Dit programma wordt aangevuld met diverse workshops van toonaangevende bedrijven en ondernemers rond bv. branding en merkidentiteit, salesstrategieën, communicatie, ... Bovendien krijgt de cursist individueel begeleiding van een zakelijk begeleider die het commerciële deel van het project mee ontwikkelt.
In zowel de module Creative Skills als in de module Business Skills komt de cursist in nauw contact met het werkveld. De cursist neemt deel aan een aantal workshops, lezingen, bedrijfsbezoeken en bezoekt een aantal tentoonstellingen, beurzen, ... voor een totaalwaarde van 20 volledige werkdagen.
Het postgraduaat wordt zo ingericht dat er een aantal activiteiten door iedereen gevolgd worden en dat er een aantal specifieker zijn, op maat van de projecten. De cursist kiest, in functie van zijn eigen traject, een aantal activiteiten uit het aanbod.

3 Integrated Project

In deze module werkt de cursist aan zijn eigen project, collectie.
Deze module zal beoordeeld worden door een jury bestaande uit de artistiek en zakelijk begeleider van de cursist, Tim Van Steenbergen, de coördinator van de opleiding en een externe persoon (met expertise op vlak van het artistieke en zakelijke).
De output behelst niet enkel het maken van een aantal ontwerpen of een collectie, maar ook de presentatie, een concreet businessplan, branding, prijsbepaling, ...

kmo-portefeuille

De kmo-portefeuille is een subsidie van de Vlaamse Overheid waardoor je tot 30% van je inschrijvingsgeld kan recupereren. Lees hier hoe de KMO-portefeuille in zijn werk gaat. Opgelet: sinds 1 januari 2023 is de samenstelling KMO-portefeuille hervormd. 

 • MO* € 0.00
 • KO** € 0.00

Netto verschuldigd bedrag voor:

* middelgrote ondernemingen
** kleine ondernemingen

Voor de modules Creative Skills en Business Skills houdt de cursist een portfolio bij om zijn leervorderingen te verzamelen en in kaart te brengen. Daarnaast zullen de individuele begeleiders permanent het parcours en het proces beoordelen. De module Integrated Project zal aan het einde van het traject door een interne en externe jury geëvalueerd worden wanneer de cursist zijn project in zijn geheel voorstelt (zowel artistiek als economisch) via een juist medium (bv. tentoonstelling, webshop, show, …).


Wie als houder van minimaal een bachelordiploma op alle onderdelen slaagt, ontvangt het getuigschrift van het postgraduaat. Wie niet beschikt over een diploma hoger onderwijs, krijgt een attest van deelname.
Enkele opleidingsonderdelen (lezingen, workshops) kunnen onafhankelijk van het postgraduaat opengesteld worden voor externen, waarbij zij een attest van deelname kunnen bekomen.


Elk academiejaar is er één afstudeermoment mogelijk in juni.

ONDERDEEL 

 • Creative Skills 
  • SP 10
  • CU
 • Business Skills
  • SP 10
  • CU
 • Integrated Project
  • SP 20
  • CU

Om toegelaten te worden tot dit postgraduaat dien je, samen met je portfolio en behaalde bachelor-/masterdiploma's, een concreet projectvoorstel in dat beoordeeld wordt op kwaliteit, haalbaarheid en originaliteit.

Cursisten met een bachelor- of masterdiploma krijgen na het afronden van deze opleiding een getuigschrift, anderen een attest van deelname.

Meer info nodig?

Geen antwoord gevonden op je vraag? Stel ze hier aan onze medewerkers!