Begrijpen, lezen en managen van financiële gegevens

€ 447.70 incl. btw
€ 370.00 excl. btw

Begrijpen, lezen en managen van financiële gegevens

Verdiep je in de beleids- en beheerscyclus (BBC) tijdens onze opleiding. Ontdek kernbegrippen, evaluatierapporten en aanpassingen voor de nieuwe bestuursperiode. Leer over het meerjarenplan, financiële schema's, evenwichtscriteria en verken de jaarrekening met praktijkvoorbeelden en oefeningen.

€ 447.70 incl. btw
€ 370.00 excl. btw

Over deze opleiding

Deel 1: Kennismaking met en bespreking van de belangrijkste begrippen van de beleids- en beheerscyclus (BBC) aan de hand van praktijkvoorbeelden. Bespreking van het evaluatierapport van de BBC- regelgeving, de aanbevelingen tot bijsturing en de vertaling ervan in een aangepaste regelgeving die van toepassing zal zijn vanaf de nieuwe bestuursperiode.

Deel 2: Het meerjarenplan: de functie, het planningsproces en de samenstelling van het meerjarenplan. De bespreking van de onderdelen van het meerjarenplan met de nadruk op de financiële schema’s en de evenwichtscriteria. Het nagaan van de invloed van wijzigingen in de planning op de evenwichten. De bespreking van de aanpassing van het meerjarenplan. Praktijkvoorbeelden en oefeningen. Bespreking van de wijzigingen in de regelgeving die van toepassing zullen zijn vanaf het meerjarenplan 2026-2031.

Deel 3: De jaarrekening: de functie en de samenstellende onderdelen van de jaarrekening. Bespreking van de financiële schema’s van de jaarrekening met de nadruk op het lezen en analyseren van de balans en de staat van opbrengsten en kosten. Praktijkvoorbeelden en oefeningen. Bespreking van de wijzigingen in de regelgeving die van toepassing zullen zijn vanaf de jaarrekening 2026.

Voor wie

Brede doelgroep binnen lokale besturen (iedereen die interesse heeft in de financiën van lokale besturen).

Programma

Onthaal: 8u30-9u

9-12u: Aan het woord Yolanda Van Sweevelt ( Vlaamse Overheid, Agentschap Binnenlands Bestuur)

Ik wil meer weten

Vond je geen antwoord op je vraag? Stel ze hier aan onze medewerkers.