Bedrijven dagen trainees van PXL-NeXT uit

3 maanden 2 weken geleden

In het postgraduaat ‘Smart Cities Business Architect’ van de PXL-NeXT werken bedrijven en cursisten samen aan een smart city idee. Deze nieuwe postgraduaatopleiding gaat uit van het principe dat wie smart city-toepassingen wil uitbouwen niet alleen thuis moet zijn in technologie maar ook kennis moet hebben van smart city-domeinen zoals slimme mobiliteit, duurzame energie, participatieve burgers, enz.

Smart cities

Bovendien moet de Smart Cities Business Architect over de juiste vaardigheden beschikken om een slim idee om te zetten naar een marktklaar product. Via een concreet business plan weet deze witte raaf immers een projectteam doelgericht aan te sturen naar innovatieve oplossingen voor de stad van de toekomst. Een aantal bedrijven werden begin dit jaar geselecteerd om hun case toe te lichten aan de klas. Gedurende een vijftal maanden werd er intensief gewerkt om deze case uit te schrijven in een gedetailleerd business plan. Vandaag werden de cases dan finaal gepresenteerd voor een vakjury. Welke smart city ideeën werden onderzocht? Enkele voorbeelden:

  • De ‘slimme’ parkeerdrukmeter van het bedrijf Geosparc moet steden helpen een beter parkeerbeleid te voeren. Bij parkeren zijn dan ook vaak verschillende en soms tegenstrijdige belangen in het geding en lokale bestuurders moeten zoeken naar een dikwijls moeilijk evenwicht tussen de wensen van de inwoners, de bezoekers, de handelaars, ....
  • Securoad wil steden en gemeenten een ‘glazen bol’ voor verkeersveiligheid aanbieden waarin gericht en uitvoerbaar advies verschijnt. Met visuele tools wordt permanente monitoring voorzien als feedback instrument waarmee resultaten gecommuniceerd worden en stakeholders aangespoord om aandacht te blijven hebben voor het verbeteren van verkeersveiligheid. Door het vooraf vastleggen van duidelijke KPI’s zal bovendien de perceptie van de politieke daadkracht verbeteren.
  • Stadsdistributie wordt al eeuwen gedaan. In talloze steden over de hele wereld zijn er projecten gestart die op de ene of andere manier een antwoord trachtten de bieden op de toenemende negatieve impact van vrachtverkeer in steden. Voor de stad Hasselt werd een logistiek mobiliteitsmanagementplatform uitgewerkt. Deze ‘cockpit’ helpt de lokale overheden om een sturend verkeersbeleid uit te voeren door verschillende datasets samen te brengen alsook om de logistieke bedrijven, handelszaken, … in de stad te informeren via een virtueel dashboard over de verschillende parameters die impact hebben op de logistieke context in de stad.

PXL-NeXT Blog

Blijf op de hoogte van nieuws en events bij PXL-NeXT

Naar alle artikels
Business

PXL-NeXT start een nieuwe opleiding rond veerkracht in de logistiek.

Event

Infodag PXL-NeXT 19 september: ontdek 36 postgraduaten en 100 korte opleidingen!

Op maandag 19 september organiseren we bij PXL-NeXT onze eerste infodag! 

Je bent doorlopend welkom op de Corda Campus, gebouw 1 (eerste verdieping) van 18u tot 21u.
De sessie van Erendiz Ates start om 18u30. Wil je deze sessie liever van thuis of op kantoor meevolgen? Schrijf je dan in via onderstaand formulier!

Ontdek het programma hieronder! 

Pers

Een nieuw opleidingscentrum voor professionals is gelanceerd!

Op donderdag 9 juni werd een gloednieuw concept in het onderwijs gelanceerd, genaamd PXL-NeXT! Lees hier meer over de succesvolle lancering van ons opleidingscentrum.