Bedrijven dagen trainees van PXL-NeXT uit

1 year 10 months geleden

In het postgraduaat ‘Smart Cities Business Architect’ van de PXL-NeXT werken bedrijven en cursisten samen aan een smart city idee. Deze nieuwe postgraduaatopleiding gaat uit van het principe dat wie smart city-toepassingen wil uitbouwen niet alleen thuis moet zijn in technologie maar ook kennis moet hebben van smart city-domeinen zoals slimme mobiliteit, duurzame energie, participatieve burgers, enz.

Smart cities

Bovendien moet de Smart Cities Business Architect over de juiste vaardigheden beschikken om een slim idee om te zetten naar een marktklaar product. Via een concreet business plan weet deze witte raaf immers een projectteam doelgericht aan te sturen naar innovatieve oplossingen voor de stad van de toekomst. Een aantal bedrijven werden begin dit jaar geselecteerd om hun case toe te lichten aan de klas. Gedurende een vijftal maanden werd er intensief gewerkt om deze case uit te schrijven in een gedetailleerd business plan. Vandaag werden de cases dan finaal gepresenteerd voor een vakjury. Welke smart city ideeën werden onderzocht? Enkele voorbeelden:

  • De ‘slimme’ parkeerdrukmeter van het bedrijf Geosparc moet steden helpen een beter parkeerbeleid te voeren. Bij parkeren zijn dan ook vaak verschillende en soms tegenstrijdige belangen in het geding en lokale bestuurders moeten zoeken naar een dikwijls moeilijk evenwicht tussen de wensen van de inwoners, de bezoekers, de handelaars, ....
  • Securoad wil steden en gemeenten een ‘glazen bol’ voor verkeersveiligheid aanbieden waarin gericht en uitvoerbaar advies verschijnt. Met visuele tools wordt permanente monitoring voorzien als feedback instrument waarmee resultaten gecommuniceerd worden en stakeholders aangespoord om aandacht te blijven hebben voor het verbeteren van verkeersveiligheid. Door het vooraf vastleggen van duidelijke KPI’s zal bovendien de perceptie van de politieke daadkracht verbeteren.
  • Stadsdistributie wordt al eeuwen gedaan. In talloze steden over de hele wereld zijn er projecten gestart die op de ene of andere manier een antwoord trachtten de bieden op de toenemende negatieve impact van vrachtverkeer in steden. Voor de stad Hasselt werd een logistiek mobiliteitsmanagementplatform uitgewerkt. Deze ‘cockpit’ helpt de lokale overheden om een sturend verkeersbeleid uit te voeren door verschillende datasets samen te brengen alsook om de logistieke bedrijven, handelszaken, … in de stad te informeren via een virtueel dashboard over de verschillende parameters die impact hebben op de logistieke context in de stad.

PXL-NeXT Blog

Blijf op de hoogte van nieuws en events bij PXL-NeXT

Naar alle artikels
Pers

PXL-NeXT in de pers: Kampse rouwtherapeut brengt doeboek voor kinderen uit

Pers

PXL-NeXT in de pers: Hoe hoogbegaafden het moeilijk krijgen tijdens hun studies: ‘Ze voelen zich soms erg eenzaam, omdat ze het idee krijgen dat ze anders zijn’

Hoogbegaafde studenten hebben het in het hoger onderwijs vaak erg moeilijk. Daarom start hogeschool PXL als eerste instelling met een aangepast traject voor leraren in opleiding die zelf hoogbegaafd zijn. ‘Heel wat hoogbegaafden presteren onvoldoende’, zegt coördinator Michelle Dewulf (32) in een interview met De Morgen.

Event

Herbeleef onze AI Leap Day!

Op donderdag 29 februari vond eindelijk onze langverwachte AI Leap Day plaats! Tijdens dit evenement dompelden we de aanwezigen nog dieper onder in de boeiende wereld van AI met interessante keynotes van Prof. Dr. Zachary Chase Lipton (Carnegie Mellon University), Matthias Verlinde en Cédric Vandelaer (Cegeka) en Alexander Frimout (ACA Group) en aansluitend onze AI Experience Fair met interactieve showcases. Afsluiten deden we met een unieke, ongeziene Live AI & Virtual DJ set van Laura Hoogland. Kortom, een innovatieve namiddag om niet snel te vergeten.