PXL-NeXT in de pers: Kampse rouwtherapeut brengt doeboek voor kinderen uit

1 month 2 weeks geleden

De Kampse rouwtherapeut Lies Scaut schreef een nieuw boek. Wat als je iemand verloren bent? is een doeboek voor kinderen die te maken krijgen met rouw. “Kinderen krijgen meer verteld tijdens het tekenen, knutselen of schrijven.”

Haar zevende boek is het inmiddels al, maar toch heeft Lies er lang aan gewerkt. “Ik dacht: een doeboek, dat maak ik wel even”, lacht ze. “Maar ik heb er toch anderhalf jaar over gedaan, tot het helemaal was zoals ik het wou. Het moest een geheel zijn en alles wat met rouw te maken heeft, moest erin zitten.”

Lies is de vrouw van de bekende traumapsycholoog Erik de Soir en als rouwtherapeut werkt ze zelf vaak met kinderen die te maken krijgen met verlies. Ze is psychotherapeut bij De Weg Wijzer en coördinator van het postgraduaat rouw- en verliescounselor bij hogeschool PXL. “We zijn er altijd van overtuigd dat we als volwassenen weten wat een kind nodig heeft naargelang de leeftijd of de ontwikkelingsfase. Maar we vergeten te vertrekken vanuit het kind zelf. De ene vijfjarige kan er nood aan hebben om afscheid te nemen en de overledene nog te zien, terwijl een andere vijfjarige daar misschien helemaal geen nood aan heeft en het zelfs eng vindt. Dat laatste kind ga je niet helpen door het toch mee te nemen naar de overledene. Praten met en luisteren naar kinderen is voor mij dan ook erg belangrijk om hen op de juiste manier bij te staan.”

Tekenen of knutselen

In het doeboek gaan kinderen creatief en al schrijvend aan de slag. “Ik werk zelf ook heel graag op een creatieve en speelse manier met kinderen. Dat sluit beter aan bij hun leefwereld. Kinderen krijgen meer verteld tijdens het tekenen, knutselen of schrijven”, zegt Lies. “Het is geen standaard lees- of prentenboek over bijvoorbeeld een oma die sterft. De opdrachten zijn erg uiteenlopend. Kinderen gaan aan het schrijven of tekenen. Ze beantwoorden vragen over zichzelf als persoon: wie ben ik en wat zijn mijn kwaliteiten? Alles wordt gelinkt aan de persoon die ze missen. Bijvoorbeeld: in hoeverre lijk ik op mijn overleden papa? Welke herinneringen heb ik aan hem en hoe kan ik die levendig houden?”

Daarnaast is het boek ook educatief. “Kinderen leren wat rouw is en hoe het bij hen werkt. Hoe reageer ik in mijn rouwproces? Ben ik vooral emotioneel of verandert mijn gedrag? Wat heb ik nodig? Ze krijgen ook tips die kunnen helpen als ze boos of verdrietig zijn, of bang om alleen te gaan slapen. Zo kunnen ze hun Eerste Hulp Bij Rouw-koffer samenstellen.”

Checklist

Het boek is gericht op kinderen van negen tot dertien jaar. “Die kunnen er echt zelfstandig mee aan de slag. Jongere kinderen kunnen er ook gebruik van maken, maar hebben misschien de hulp van een volwassene nodig om iets te lezen of een moeilijker woord op te schrijven. In principe is het boekje van hen alleen, maar er zijn ook opdrachtjes waarbij ik suggereer om het aan iemand te laten lezen. Zo is er bijvoorbeeld een checklist waarop ze kunnen aanduiden wat voor hen zou helpen wanneer ze het moeilijk hebben op school. Dat kunnen ze dan aan de juf of meester laten zien.”

Het boek telt 144 bladzijden. “Hoeveel tijd ze eraan besteden, dat verschilt heel erg per kind. Ze kunnen erin werken wanneer ze willen en ze moeten niet verplicht op de eerste pagina beginnen”, zegt Lies. “Sommige dagen kunnen ze zin hebben om er veel mee bezig te zijn, andere dagen niet. Dat is allemaal oké.”

Bron: HBVL.be

PXL-NeXT Blog

Blijf op de hoogte van nieuws en events bij PXL-NeXT

Naar alle artikels
Event

Vragen over het aanbod van PXL-NeXT? Stel ze tijdens één van onze infomomenten!

Event

VOV-beurs | 4 juni 2024

Op dinsdag 4 juni 2024 vind je PXL-NeXT terug op de VOV-beurs in het ICC in Gent. Dit jaar ligt de focus op 'Connecting L&D', de perfecte gelegenheid voor professionals in Learning & Development om te netwerken en ideeën uit te wisselen. Meer informatie over deze beurs vind je onder de afbeelding.

Artikel

PXL lanceert nieuw postgraduaat Advanced Personal Trainer

In reactie op de groeiende vraag naar gekwalificeerde personal trainers en de voortdurende evolutie in de fitnessindustrie, heeft Hogeschool PXL in samenwerking met Aventuz Academy met trots het nieuwe postgraduaat Advanced Personal Trainer gelanceerd, als onderdeel van PXL-Next, het opleidingscentrum van PXL.