Liever lezen!

€ 423.50 incl.
€ 350.00 excl.

Liever lezen!

De tijd dat Vlaanderen uitblonk in leesvaardigheid en leesplezier bij jongeren, lijkt ver achter ons.

De overheid geeft daarom een duidelijk signaal dat inspanningen nodig zijn om kinderen en jongeren beter én liever te doen lezen.

Link naar Promofilmpje "Liever Lezen"

€ 423.50 incl.
€ 350.00 excl.

Introductie

Link naar Promofilmpje "Liever Lezen"

Om effectief te kunnen inzetten op leesvaardigheid en leesplezier, heb je nood aan kennis en enthousiasme, maar ook aan een duidelijke visie en een sterk leesnetwerk waarbinnen de uitwisseling tussen school en bibliotheek een belangrijke rol speelt.

Inhoud:

Deze kortlopende opleiding biedt je een sterk kader om te experimenteren met een leesbeleid of een (kleinschaliger) leesactieplan voor je eigen school of bibliotheek.

Daarnaast organiseren we reflectiemomenten en een intervisiemoment in maart om je te helpen de theorie in de praktijk te brengen.

Doelstelling:

Actualiseren en ontwikkelen van een leesactieplan.

Doelgroep

Leerkrachten basisonderwijs en secundair onderwijs, directieleden, bibliotheekmedewerkers.

Programma

Les 1 – 12/10/2023

Kennismaking + de kwalitatieve leesomgeving

In deze sessie maken we kennis met elkaar en schetsen we het kader om aan leesmotivatie en leesplezier te werken.  We vertrekken daarbij vanuit de leescirkel van Aidan Chambers om een stimulerende leesomgeving te creëren. Tijdens deze les krijg je ook tools aangereikt om als helpende volwassene jonge lezers de weg te wijzen.

Les 2 – 26/10/2023

Leesbeleid: theoretisch kader + werkcollege

In deze sessie bekijken we stapsgewijs hoe je een leesbeleidsplan kan opstellen voor jouw school/bib. We vertrekken vanuit een algemeen kader en de beginsituatie van jouw werkplek. Om die beginsituatie zo goed mogelijk in kaart te brengen, krijg je op voorhand een vragenlijst toegestuurd. De ingevulde vragenlijst breng je mee naar de eerste sessie.

Les 3 – 9/11/2023

Selecteren: het boekenaanbod

In deze sessie gaan we in op de stap ‘selecteren’ van de leescirkel. Om de kans dat leerlingen het voor hen ‘beslissende boek’ ontdekken zo groot mogelijk te maken, is het belangrijk dat onze kennis van het boekenaanbod zo ver mogelijk reikt. We gaan in op verschillende manieren om het zeer uitgebreide bestaande boekenaanbod optimaal te exploreren.

Les 4 – 23/11/2023

Lezen: de leeservaring

In deze sessie gaan we in op de stap ‘lezen’ van de leescirkel. Veel (basis)scholen werken momenteel al met kwartierlezen om te garanderen dat elk kind dagelijks leest, jij ook? Wat kunnen we nog doen om van de leeservaring een positieve ervaring te maken? Hoe ga je hiermee om in een secundaire school?

Les 5 – 30/11/2023

Reageren: het belang van verwerking

In deze sessie gaan we in op ‘reageren’ als laatste stap van de leescirkel. De verwerking van je leeservaring is een belangrijke stap die vaak onderschat wordt. Door te verwoorden wat je gelezen hebt en de inhoud actief te verwerken, leer je op een andere manier naar je leeservaring te kijken. Daarnaast kan de ‘reactie’ van één leerling andere leerlingen motiveren om een boek (of andere tekst) zelf ook te lezen, waardoor je na het doorlopen van de leescirkel weer opnieuw kan beginnen, wat een cyclisch effect creëert.  

+

Les 6 – 07/03/2024

Terugkomsessie: intervisiemoment

Tijdens deze terugkomsessie bespreken we samen hoe iedereen met zijn of haar eigen leesbeleids- of leesactieplan aan de slag is gegaan. Waar merk je vooruitgang, waar loop je nog tegenaan? Zijn je doelen voldoende SMART geformuleerd en koppelde je er relevante acties aan? Krijg je je team mee? We delen onze ervaringen en denken samen na over de volgende stappen in elk van onze processen.

Duur: 6 sessies van 3 uur, telkens op donderdag van 18.30u tot 21.30u (ook hybride mogelijk)

 

Meer info nodig?

Geen antwoord gevonden op je vraag? Stel ze hier aan onze medewerkers!