AI Business Architect

€ 2595.00
Vrijgesteld van BTW

AI Business Architect

In het huidige tijdperk waarin Artificiële Intelligentie (AI) ongekende mogelijkheden creëert, staat onze opleiding "AI Business Architect" aan de vooravond van technologische transformatie.

AI heeft al revolutionaire oplossingen mogelijk gemaakt, variërend van zelfrijdende auto's tot geavanceerde medische diagnoses, en blijft de grenzen van innovatie verleggen met de opkomst van generatieve AI en geavanceerde taalmodellen zoals ChatGPT of LLama.

€ 2595.00
Vrijgesteld van BTW
No video provider was found to handle the given URL. See the documentation for more information.

Over deze opleiding

Deze opleiding duikt diep in zowel de klassieke als de meest moderne AI-technologieën die niet alleen bedrijfsprocessen kunnen automatiseren en klantinteracties kunnen verbeteren, maar ook het potentieel hebben om de industrieën radicaal te vernieuwen. Als AI Business Architect leert u de technische complexiteit van AI naadloos te integreren binnen de specifieke behoeften en uitdagingen van een organisatie, zodat u de juiste AI-strategieën kunt ontwerpen en implementeren om tastbare waarde te creëren.

Deze opleiding “AI Business Architect” focust op het bedenken van (het potentieel van) AI-oplossingen in een business context. Ben je eerder geïnteresseerd in de volledige technische uitwerking ervan, kijk dan even of de opleiding “AI Technology Architect” misschien eerder geschikt is.

WAT IS EEN AI BUSINESS ARCHITECT?

Een AI Business Architect is iemand die de business challenges van een bedrijf kan vertalen naar artificiële intelligentie oplossingen. Dit is een beroep met een geweldig grote toekomst. Deze AI architect begrijpt als geen ander de technologische mogelijkheden van AI en brengt tevens de (nieuwe) AI competentienoden voor de onderneming in kaart. Vanuit deze inzichten kan de ‘architect’ nieuwe (haalbare) AI-cases uitdenken voor de organisatie. Vervolgens stuurt hij een team aan om een case tot daadwerkelijke implementatie te brengen. Hierbij worden steeds de grenzen van het legale en van eventuele ethische of morele waarden afgetoetst.

Binnen het opleidingsprogramma is er ook aandacht voor praktijkcases. Zo ontvangen we gastsprekers van bedrijven en kenniscentra die samen met de cursisten hun AI business idee laten uitwerken tot een volwaardig business plan en innovatietraject.

Voor wie

Dit postgraduaat richt zich naar verschillende profielen op de arbeidsmarkt. Het kan interessant zijn voor projectmanagers, business analisten, teamleaders. Maar ook voor ingenieurs, informatici en data science professionals. Bovendien zijn ook process engineers, juristen, humane wetenschappers, economisten of zeer diverse profielen uit sectoren zoals bouw, logistiek, health, milieu, landbouw, overheden,... welkom.

In deze opleiding leer je hoe je vanuit business context een AI project moet definiëren, wat de project aanpak is, welke obstakels je gaat tegenkomen, en hoe je met de meer technische teamleden kan overleggen.

Heb je een IT achtergrond en wens je na het volgen van dit Postgraduaat AI Business Architect ook het Postgraduaat AI Technology Architect te volgen, dan krijg je vrijstelling voor de eerste module “AI Fundamentals”.

Programma

Module 1: AI Fundamentals

 • w1 30/09/2024
 • w2 07/10/2024
 • w3 14/10/2024
 • w4 21/10/2024
 • w5 04/11/2024
 • w6 18/11/2024
 • w7 25/11/2024

Module 2: AI Tools for Business

 • w1 2/12/2024
 • w2 9/12/2024
 • w3 16/12/2024
 • w4 06/01/2025
 • w5 13/01/2025
 • w6 20/01/2025
 • w7 27/1/2025

Module 3: AI Cases

 • w1 3-2-2025
 • w2 10-2-2025
 • w3 17-2-2025
 • w4 24-2-2025
 • w5 10-3-2025
 • w6 17-3-2025
 • w7 24-3-2025
 • w8 31-3-2025
 • w9 28-4-2025
 • w10 5-5-2025
 • w11 12-5-2025
 • w12 19-5-2025
 • w13 26-5-2025
 • w14 2-6-2026


Module 1: AI Fundamentals

28u
We starten met een kennismaking met AI waarin we al een aantal AI key concepten aanraken en de business impact laten voelen… “AI is transforming our world”.
Security & Privacy in AI, we kunnen er niet omheen. De EU AI act en de impact hiervan op AI projecten alsook cybersecurity in AI projecten zullen uitgebreid aan bod komen.
De gigantische hoeveelheden data die nodig zijn voor het trainen en testen van Machine Learning modellen moeten ergens opgeslagen, opgeschoond en klaargezet worden. Deze taak wordt typisch uitgevoerd door iemand met data engineering skills. Daarom gaan we dieper in op deze rol, en verkennen we de uitdagingen die gepaard gaan met het klaarmaken van grote hoeveelheden data.

AI is een klein stukje technologie in een groter geheel. Je zal leren hoe AI-technologie zich verhoudt tot algemene data technologie en hoe dit end-to-end kan beheerd worden. Een manier van aanpak is het uitbouwen van een AI Data Strategie met daarin voldoende aandacht voor data management initiatieven.

Machine learning maakt gebruik van geavanceerde algoritmen om te “leren” van immense hoeveelheden Big Data. We leren je de belangrijkste types van Machine Learning (supervised, unsupervised en reinforcement learning) aan de hand van praktijkvoorbeelden.

Het doel van deze les is dat de cursist de verschillende algoritmes kan onderscheiden en weet in welke situaties ze toegepast worden.

Verder gaan we dieper in op één van de grootste evoluties in AI: Large Language Models. We vertrekken van de fundamenten van deze krachtige modellen, vervolgens exploreren we de verschillende technieken om ze goed aan te sturen. We sluiten af met semantic search en Retrieval Augmented Generation systemen, oftewel RAGs, waar data technieken (vector databases) gecombineerd worden met large language modellen en embeddings om op een natuurlijke manier gigantische hoeveelheden informatie te bevragen.

We sluiten elke lesavond af met een good practice in AI. We laten bedrijven een toelichting geven over een succesvol AI-project met aandacht voor diverse sectoren.

Binnen de module Fundamentals trachten we een stevige basis te leggen om als AI Business Architect een goed inzicht te krijgen in dit domein.

Module 2: AI Tools for Business

28u

De AI Business Architect gaat aan de slag met de middelen die op de markt beschikbaar zijn, of zal ondersteund door een technisch team ook eigen AI-modellen en applicaties gaan bouwen.

In deze module gaan we met concrete cases aan de slag, dus zet je schrap voor een deep-dive in een échte bedrijfscase.

Centraal in de "build or buy” vraag staat de vraag welke waarde er geleverd wordt, en dat gaan we scherp stellen met behulp van een tool zoals het Value Proposition Canvas en Business Model Canvas.

Daarnaast gaan we in deze module dieper in enkele frequent gebruikte AI-oplossingen, zoals Computer Vision, op manieren om snel eerste modellen te verkennen (met AutoML), maar bespreken we ook wat de meerwaarde is van zelf je eigen modellen en applicaties te bouwen. Tenslotte kijken we in functie van de concrete case welke delen van de oplossing zelf gebouwd moeten worden, of voor welke delen er Off-the-Shelf oplossingen beschikbaar zijn.

Module 3: AI Cases

56u
In deze module zet de AI Business Architect zijn theoretische kennis om in de praktijk. Cursisten krijgen de kans om samen een projectplan te ontwikkelen voor een echte bedrijfscase.

Het plan bestaat uit drie onderdelen:

· het definiëren van een AI-product en de meerwaarde ervan,
· een kritische evaluatie van de beschikbare data en het verkennen van toepasbare AI-technieken,
· het opstellen van een product roadmap.

De lessen worden verrijkt met korte theoretische uiteenzettingen, persoonlijke coaching en klassikale pitches. Deze interactieve aanpak biedt een unieke kans om zowel van experts als van medestudenten te leren, wat zorgt voor een dynamische en leerrijke ervaring.

Trainers en docenten

Onze trainers en docenten zijn echte experten uit het werkveld. Zij staan klaar om ondernemende studenten, professionals en bedrijven te inspireren en verder te helpen. Met een sterk netwerk aan freelance trainers en docenten haalt PXL-NeXT de beste expertise in huis!

Lees meer
Trainers

Kortingen

Je kan opleidingscheques aanvragen voor deze opleiding. Hiervoor heb je volgende gegevens nodig. De aanvraag gebeurt via het WSE-loket
 • ODB-nummer: ODB-1002064
 • Officiële opleidingsnaam : AI Business Architect
 • Opleidingsverstrekker: Hogeschool PXL

kmo-portefeuille

Thema: Beroepsspecifieke competentie - STEM

De kmo-portefeuille is een subsidie van de Vlaamse Overheid waardoor je tot 30% van je inschrijvingsgeld kan recupereren. Lees hier hoe de KMO-portefeuille in zijn werk gaat. 

Andere besparingen

Bespaar elk jaar tot 125 euro bij PXL-NeXT. Meer informatie over opleidingscheques.

Dit is de hervormde versie van betaald educatief verlof. Alles over het Vlaams opleidingsverlof.

 • MO* € 2076.00
 • KO** € 1816.50

Netto verschuldigd bedrag voor:

* middelgrote ondernemingen

** kleine ondernemingen

De evaluatie van de module AI Fundamentals en AI Tools for Business zal gebeuren op basis van een examen.

De evaluatie van de module AI Cases bestaat uit het beoordelen van een uitgewerkte case waaraan een eindpresentatie verbonden is.

Wie als houder van een graduaats- ,bachelor of master diploma op alle onderdelen slaagt, ontvangt het getuigschrift van het postgraduaat. Wie niet beschikt over een diploma hoger onderwijs of wie niet alle opleidingsonderdelen gevolgd heeft, krijgt een attest van deelname, al dan niet met vermelding ‘geslaagd’.

Onderdeel:

 • Module AI Fundamentals: 4 SP - 28 CU
 • Module AI Tools for business: 4 SP - 28 CU
 • Module AI Cases: 12 SP - 56 CU

SP = Studiepunten

CU = Contacturen

 

 

De wekelijkse avondlessen, maandagavond van 18u tot 22u, worden gegeven door erkende trainers en ervaringsdeskundigen uit de sector.
Geen les tijdens wettelijke feestdagen en schoolvakanties.
De theorielessen zijn zowel op locatie (Hogeschool PXL of Corda Campus in Hasselt) als online op afstand te volgen en worden tevens opgenomen.
Zo bepaal je helemaal zelf hoe en wanneer je de opleiding volgt.

Inschrijvingsgeld: 2.595 euro

De module AI Fundamentals kan apart worden gevolgd.
Alvorens definitief in te schrijven is een intakegesprek met de coördinator van de opleiding aanbevolen, best stuur je hiervoor een e-mail.

 

Ik wil meer weten

Vond je geen antwoord op je vraag? Stel ze hier aan onze medewerkers.