De arbeidsdeal: een nieuwe weg naar talentontwikkeling in bedrijven

1 year 1 month geleden

Vrijdag 31 maart staat ongetwijfeld aangestipt in de agenda’s van veel organisaties. De arbeidsdeal die de federale overheid doorvoerde schrijft immers voor dat bedrijven met 20 of meer medewerkers tegen die datum een gestructureerd opleidingsplan moeten voorleggen. De uitwerking ervan blijkt echter voor veel organisaties geen sinecure te zijn. Daarom nodigde Motmans & Partners, in samenwerking met PXL-NeXT, verschillende klanten uit om hen praktische tips aan te reiken en ondersteuning te bieden bij het implementeren van de arbeidsdeal.  

Het gros van de aanwezigen was het erover eens: een opleidingsplan is dé opportuniteit bij uitstek om zowel medewerkers als organisaties te doen groeien. Toch bleken slechts weinigen onder hen de verplichte opleidingsplannen al klaar te hebben. De verwarrende maatregelen maken de uitwerking van zo’n plan immers niet eenvoudig. In deze sessie legden we dan ook graag uit hoe ze hier best aan beginnen.  

Talent en groeipotentieel in kaart brengen 

De eerste en voornaamste stap is het begrijpen van je organisatie. Volgens Sophie Bijnens, Director Talent Development bij Motmans & Partners, is het cruciaal om de organisatieprocessen en -structuur te begrijpen alvorens je een opleidingsplan kan uitwerken. Belangrijk: werk het plan steeds uit in samenwerking met de medewerker. “Door de medewerker nauw te betrekken, voelen ze zich immers erkend”, aldus Sophie. 

Vervolgens is een diepgaande analyse van het aanwezige talent en groeipotentieel cruciaal om de ‘trainable gaps’ oftewel opleidingsnoden binnen de organisatie bloot te leggen. Zo’n analyse geeft inzicht in de skills die ontwikkeld, uitgebreid of aangescherpt moeten worden op individueel of organisatiegericht vlak. Voor dit alles kan je rekenen op de HR-expertise van onze partner Motmans & Partners.

 

Opleiding op maat bepalen 

In stap drie komen wij met PXL-NeXT concreet in beeld. Als opleidingscentrum bieden we tal van open opleidingen aan waarvoor medewerkers zich vrij kunnen inschrijven. Daarnaast kan je ook voor opleidingen op maat op ons rekenen. Wanneer de analyse door Motmans & Partners een bepaalde opleidingsnood blootlegt, bieden wij de opleiding op maat aan om die nood in te vullen. Zo zorgen wij, Motmans & Partners, PXL-NeXT en jouw organisatie, samen voor een opleidingsbeleid én opleidingsplan. 

Dat inzetten op talentontwikkeling dus ontzettend belangrijk is om te kunnen groeien, hadden de aanwezigen vrijwel onmiddellijk begrepen. De intentie ontbrak immers niet, duidelijke maatregelen wel. Dankzij deze sessie werden praktische handvaten aangereikt die hen beter in staat stellen de arbeidsdeal efficiënt door te voeren en hun organisatie future-proof te maken. Van een geslaagde sessie gesproken! 

Kan jij ook hulp gebruiken bij het uitwerken van een opleidingsplan? Neem gerust contact met ons op. Wij loodsen je graag door dit proces!  

PXL-NeXT Blog

Blijf op de hoogte van nieuws en events bij PXL-NeXT

Naar alle artikels
Pers

PXL-NeXT in de pers: Kampse rouwtherapeut brengt doeboek voor kinderen uit

Pers

PXL-NeXT in de pers: Hoe hoogbegaafden het moeilijk krijgen tijdens hun studies: ‘Ze voelen zich soms erg eenzaam, omdat ze het idee krijgen dat ze anders zijn’

Hoogbegaafde studenten hebben het in het hoger onderwijs vaak erg moeilijk. Daarom start hogeschool PXL als eerste instelling met een aangepast traject voor leraren in opleiding die zelf hoogbegaafd zijn. ‘Heel wat hoogbegaafden presteren onvoldoende’, zegt coördinator Michelle Dewulf (32) in een interview met De Morgen.

Event

Vragen over het aanbod van PXL-NeXT? Stel ze tijdens één van onze infomomenten!

Ook in 2024 hebben we heel wat infomomenten van Hogeschool PXL en PXL-NeXT voor jou in petto. Tijdens deze infomomenten kan je met al je vragen over levenslang leren terecht in gebouw D (PXL-NeXT).