De arbeidsdeal: een nieuwe weg naar talentontwikkeling in bedrijven

6 maanden 1 week geleden

Vrijdag 31 maart staat ongetwijfeld aangestipt in de agenda’s van veel organisaties. De arbeidsdeal die de federale overheid doorvoerde schrijft immers voor dat bedrijven met 20 of meer medewerkers tegen die datum een gestructureerd opleidingsplan moeten voorleggen. De uitwerking ervan blijkt echter voor veel organisaties geen sinecure te zijn. Daarom nodigde Motmans & Partners, in samenwerking met PXL-NeXT, verschillende klanten uit om hen praktische tips aan te reiken en ondersteuning te bieden bij het implementeren van de arbeidsdeal.  

Het gros van de aanwezigen was het erover eens: een opleidingsplan is dé opportuniteit bij uitstek om zowel medewerkers als organisaties te doen groeien. Toch bleken slechts weinigen onder hen de verplichte opleidingsplannen al klaar te hebben. De verwarrende maatregelen maken de uitwerking van zo’n plan immers niet eenvoudig. In deze sessie legden we dan ook graag uit hoe ze hier best aan beginnen.  


Talent en groeipotentieel in kaart brengen 

De eerste en voornaamste stap is het begrijpen van je organisatie. Volgens Sophie Bijnens, Director Talent Development bij Motmans & Partners, is het cruciaal om de organisatieprocessen en -structuur te begrijpen alvorens je een opleidingsplan kan uitwerken. Belangrijk: werk het plan steeds uit in samenwerking met de medewerker. “Door de medewerker nauw te betrekken, voelen ze zich immers erkend”, aldus Sophie. 

Vervolgens is een diepgaande analyse van het aanwezige talent en groeipotentieel cruciaal om de ‘trainable gaps’ oftewel opleidingsnoden binnen de organisatie bloot te leggen. Zo’n analyse geeft inzicht in de skills die ontwikkeld, uitgebreid of aangescherpt moeten worden op individueel of organisatiegericht vlak. Voor dit alles kan je rekenen op de HR-expertise van onze partner Motmans & Partners.

 

Opleiding op maat bepalen 

In stap drie komen wij met PXL-NeXT concreet in beeld. Als opleidingscentrum bieden we tal van open opleidingen aan waarvoor medewerkers zich vrij kunnen inschrijven. Daarnaast kan je ook voor opleidingen op maat op ons rekenen. Wanneer de analyse door Motmans & Partners een bepaalde opleidingsnood blootlegt, bieden wij de opleiding op maat aan om die nood in te vullen. Zo zorgen wij, Motmans & Partners, PXL-NeXT en jouw organisatie, samen voor een opleidingsbeleid én opleidingsplan. 

Dat inzetten op talentontwikkeling dus ontzettend belangrijk is om te kunnen groeien, hadden de aanwezigen vrijwel onmiddellijk begrepen. De intentie ontbrak immers niet, duidelijke maatregelen wel. Dankzij deze sessie werden praktische handvaten aangereikt die hen beter in staat stellen de arbeidsdeal efficiënt door te voeren en hun organisatie future-proof te maken. Van een geslaagde sessie gesproken! 

Kan jij ook hulp gebruiken bij het uitwerken van een opleidingsplan? Neem gerust contact met ons op. Wij loodsen je graag door dit proces!  

PXL-NeXT Blog

Blijf op de hoogte van nieuws en events bij PXL-NeXT

Naar alle artikels
jobevent 2024
Event

PXL-Jobevent 2024

Event

Discover PXL-NeXT tijdens de infodag zaterdag 9 september 2023

Op 9 september zetten Hogeschool PXL en PXL-NeXT opnieuw de deuren open voor de jaarlijkse infodag. Je bent tussen 9u00 en 14u00 welkom in gebouw D (PXL-NeXT). 

Artikel

Plan your NeXT event!

Een bedrijfsfeest is de gelegenheid bij uitstek om het gevoel van waardering en samenhorigheid te vergroten. Heb jij een bedrijfsfeest, personeelsfeest of ander event in het verschiet en ben je op zoek naar een partner die jou kan helpen bij de organisatie? PXL-NeXT ondersteunt je van A tot Z!