PXL-NeXT gaat next level met hybride opleidingslokalen

1 year 7 months geleden

PXL-NeXT zet maximaal in op hybride leren. Door de investering in een hybride leslokaal kunnen cursisten vanaf nu ook thuis de beleving zoals in de klas ervaren. “De lessen zijn zo interactief dat je zelfs niet merkt dat je niet echt in de klas zit”, zegt Richard Welten, lector in het postgraduaat Digital learning architect.

De coronacrisis gaf de opportuniteit om anders te kijken naar de manier van lesgeven. “In de uitloop van Covid-19 bleef de vraag om lessen van op afstand te volgen enorm hangen”, zegt Richard Welten. “Ik ben naast mijn lesopdracht ook actief als learning developer bij SyntraPXL. Na een jaar experimenteren met camera’s in de leslokalen, gingen we op zoek naar een oplossing om de beleving thuis net zoals in de klas te maken. Cursisten in de klas hadden geen connectie met mensen thuis en ook als docent was het niet evident om iedereen te betrekken in de les. Daar is nu een oplossing voor.”

Artificiële intelligentie

PXL-NeXT investeerde in slimme camera’s en audio-oplossingen gestuurd door artificiële intelligentie. “Onze camera’s volgen de lesgever of trainer waardoor je meer uit nature kan lesgeven. Je hoeft niet meer stil te blijven staan en mensen thuis kunnen verschillende perspectieven van het leslokaal zien. Daarnaast zijn er geluidstegels die zich automatisch richten naar de persoon die op dat moment het duidelijkst aan het woord is. Dit alles maakt dat er een intense connectie is tussen de cursisten in het leslokaal en thuis.”

Naast het gebruik van een vooruitstrevende techniek moeten lessen ook didactisch georganiseerd worden. “Het is ook echt een andere manier van les geven. Daarom zorgen we dat onze docenten en trainers een opleiding kunnen krijgen. We delen deze op in verschillende niveaus zodat ze vertrouwd geraken met de techniek, samenwerkingsvormen kunnen implementeren en daarna ook extra tools kunnen gebruiken.”

Belang van hybride leren

Hybride leren is meer dan zomaar een les opnemen. “Als er iets is dat we geleerd hebben van de afgelopen jaren, dan is het dan vrijwel niemand een drie uur durende les terugkijkt. Cursisten spoelen door naar de belangrijkste momenten. Wij proberen van hybride leren een unieke ervaring te maken. De lessen moeten zo interactief zijn dat je zelfs niet merkt dat je niet echt in de klas zit. Het sociale aspect blijft met de juiste technologie overeind. Er moet kruisbestuiving mogelijk zijn tussen de mensen in de klas en de volgers thuis. De actieve deelname van de cursist moet voorop staan in de hele beleving.”

Toekomstperspectief

“Het hybride lokaal bevindt zich momenteel op de Corda Campus maar het valt op dat er ook van buitenaf een enorme interesse is om het lokaal te huren. Zo kunnen externe organisaties het gebruiken voor opleidingen. Het is efficiënt en je bereik is veel groter. PXL-NeXT blijft mikken op high-end opleidingen die niet alleen populair zijn binnen Limburg er zijn al concrete plannen voor extra hybride lokalen. Met de focus op work-lifebalance kunnen cursisten vanaf nu dus volwaardig opleidingen volgen vanop afstand. Dankzij de hybride klaslokalen kunnen we grote stappen zetten.”

Bron: Made In Limburg 

PXL-NeXT Blog

Blijf op de hoogte van nieuws en events bij PXL-NeXT

Naar alle artikels
Event

Vragen over het aanbod van PXL-NeXT? Stel ze tijdens één van onze infomomenten!

Event

VOV-beurs | 4 juni 2024

Op dinsdag 4 juni 2024 vind je PXL-NeXT terug op de VOV-beurs in het ICC in Gent. Dit jaar ligt de focus op 'Connecting L&D', de perfecte gelegenheid voor professionals in Learning & Development om te netwerken en ideeën uit te wisselen. Meer informatie over deze beurs vind je onder de afbeelding.

Artikel

PXL lanceert nieuw postgraduaat Advanced Personal Trainer

In reactie op de groeiende vraag naar gekwalificeerde personal trainers en de voortdurende evolutie in de fitnessindustrie, heeft Hogeschool PXL in samenwerking met Aventuz Academy met trots het nieuwe postgraduaat Advanced Personal Trainer gelanceerd, als onderdeel van PXL-Next, het opleidingscentrum van PXL.