MILO wil lezen: lezen en luisteren hand in hand

€ 90.75 incl. btw
€ 75.00 excl. btw

MILO wil lezen: lezen en luisteren hand in hand

Je leerlingen in de eerste graad basisonderwijs hebben het moeilijk met lezen? Hoe motiveer je hen dan met voorlezen?

MILO staat voor Motiverend Inclusief Leesonderwijs en is een speerpuntproject van PXL Onderwijsinnovatie. 

€ 90.75 incl. btw
€ 75.00 excl. btw

Over deze opleiding

Resultaten uit recent onderzoek tonen aan dat het niveau van begrijpend lezen in ons lager en secundair onderwijs nog altijd achteruit gaat. Het is een misvatting te denken dat het begrijpend leesonderwijs start op het moment dat leerlingen zelf leren lezen. Zo eindigt het begrijpend luisteren ook niet waar lezen start. Begrijpend luisteren is immers een belangrijke bouwsteen van begrijpend lezen. De kern van tekstbegrip is het kunnen leggen van verbanden binnen en buiten de tekst - of die nu wordt gelezen of voorgelezen.  Begrijpend luisteren kan strategieën trainen die noodzakelijk zijn voor begrijpend lezen. Voorlezen en voordoen hoe je teksten leest, versterkt het leesbegrip én de motivatie van alle leerlingen, maar in het bijzonder van leerlingen met leesmoeilijkheden. 

MILO wil een stevige basis leggen voor kwaliteitsvol, inclusief leesonderwijs op maat van elk kind.

In deze sessie bekijken we hoe je voorlezen als tool kan gebruiken om het leesbegrip en –motivatie van leerlingen aan te wakkeren wanneer hun leestechniek nog beperkt is. Na deze sessie ga je naar huis met een rugzakje vol praktische tips en enkele kant-en-klare voorleesfiches uit MILO’s boekenkoffer om in de klas te gebruiken.


Voor wie

Ben je een leerkracht van de eerste graad, zorgleerkracht, ondersteuner, zorgcoördinator of schoolleider van het basisonderwijs en wil je ook duiken in de wereld van het voorlezen? Schrijf je zeker in voor deze sessie!

Programma

10.00u - 11.00u: Beter begrijpend lezen door te luisteren – theoretische achtergrond
11.00u - 12.00u: Hoe kan je rijke teksten inzetten voor een beter leesbegrip – vertaalslag naar de praktijk
12.00u - 13.00u: MILO’s boekenkoffer – praktische voorbeelden 

“MILO” - Motiverend Inclusief LeesOnderwijs - wil een stevige basis leggen voor kwaliteitsvol en inclusief leesonderwijs op maat van elk kind. We willen nagaan hoe we jou als leerkracht in de basisschool kunnen versterken in het stimuleren en procesgericht differentiëren van lezen bij sterke en zwakke lezertjes in het basisonderwijs. Dit is een must gezien de leesresultaten in het Vlaams onderwijs blijven dalen. 

Ik wil meer weten

Vond je geen antwoord op je vraag? Stel ze hier aan onze medewerkers.