Bedrijven dagen studenten van PXL-NeXT uit

1 jaar 5 maanden geleden

In het postgraduaat ‘Smart Cities Business Architect’ van de PXL-NeXT werken bedrijven en cursisten samen aan een smart city idee. Deze nieuwe postgraduaatopleiding gaat uit van het principe dat wie smart city-toepassingen wil uitbouwen niet alleen thuis moet zijn in technologie maar ook kennis moet hebben van smart city-domeinen zoals slimme mobiliteit, duurzame energie, participatieve burgers, enz. Bovendien moet de Smart Cities Business Architect over de juiste vaardigheden beschikken om een slim idee om te zetten naar een markt klaar product. Via een concreet businessplan weet deze witte raaf immers een projectteam doelgericht aan te sturen naar innovatieve oplossingen voor de stad van de toekomst.

Deelnemers pg smart cities business architect

Een aantal bedrijven werden begin dit jaar geselecteerd om hun case toe te lichten aan de klas. Gedurende een vijftal maanden werd er intensief gewerkt om deze case uit te schrijven in een gedetailleerd business plan. De cases werden dan finaal gepresenteerd voor een vakjury.

Welke smart city ideeën werden onderzocht? Enkele voorbeelden:

  • De ‘slimme’ parkeerdrukmeter van het bedrijf Geosparc moet steden helpen een beter parkeerbeleid te voeren. Bij parkeren zijn dan ook vaak verschillende en soms tegenstrijdige belangen in het geding en lokale bestuurders moeten zoeken naar een dikwijls moeilijk evenwicht tussen de wensen van de inwoners, de bezoekers, de handelaars, ....  
  • Securoad wil steden en gemeenten een ‘glazen bol’ voor verkeersveiligheid aanbieden waarin gericht en uitvoerbaar advies verschijnt. Met visuele tools wordt permanente monitoring voorzien als feedback instrument waarmee resultaten gecommuniceerd worden en stakeholders aangespoord om aandacht te blijven hebben voor het verbeteren van verkeersveiligheid. Door het vooraf vastleggen van duidelijke KPI’s zal bovendien de perceptie van de politieke daadkracht verbeteren.
  • Stadsdistributie wordt al eeuwen gedaan. In talloze steden over de hele wereld zijn er projecten gestart die op de ene of andere manier een antwoord trachtten de bieden op de toenemende negatieve impact van vrachtverkeer in steden. Voor de stad Hasselt werd een logistiek mobiliteitsmanagementplatform uitgewerkt. Deze ‘cockpit’ helpt de lokale overheden om een sturend verkeersbeleid uit te voeren door verschillende datasets samen te brengen alsook om de logistieke bedrijven, handelszaken, … in de stad te informeren via een virtueel dashboard over de verschillende parameters die impact hebben op de logistieke context in de stad.

PXL-NeXT Blog

Blijf op de hoogte van nieuws en events bij PXL-NeXT

Naar alle artikels
logo Red Bull Campus Clutch
IT & Digital transformation

PXL-NeXT en Hogeschool PXL Esports wint de Red Bull Campus Clutch!

Event

Event: The Reality/Virtuality Continuum for future Life and work

Dat technologie een enorm groot deel van ons dagelijks leven is geworden, valt niet te ontkennen. Achter onze kop koffie, onder de douche of met de heggenschaar in de tuin komen we er misschien niet mee in aanraking, maar ons leven in het digitaal universum is enkel toegenomen.

Event

Terugblik naar Sciencepub: the reality/virtuality continuum for future life and work

Op 9 november namen we bij PXL-NeXT een tijdsmachine naar de toekomst in onze hybride sessie “the reality/virtuality continuum for future life and work”. Al onze vragen over de nieuwe digitale mogelijkheden en de hyperreële alternatieve wereld werden beantwoord. We blikken hier terug op een geslaagde Sciencepub.