Executieve vaardigheden - Sessie 6: Talentgerichte benadering in het onderwijs

Binnenkort verschijnen nieuwe startdata & prijzen

Executieve vaardigheden - Sessie 6: Talentgerichte benadering in het onderwijs

In het onderwijs is er momenteel heel veel te doen rond zelfregulerend leren. Het ontwikkelen van executieve vaardigheden is hiervan een onderdeel. Om leerlingen het eigenaarschap van hun leerproces effectief te laten opnemen, hebben ze voldoende ondersteuning nodig. Die ondersteuning zorgt ervoor dat ze de vaardigheden ontwikkelen die leiden tot succeservaringen binnen en buiten het onderwijs.

Binnenkort verschijnen nieuwe startdata & prijzen

Over deze opleiding

Veel scholen zien het nut van zelfregulerend leren wel in, maar zoeken naar de praktische toepassing ervan. En terecht, zo is te lezen in wetenschappelijke literatuur. Adele Diamond publiceerde in 2007 een onderzoek waarin naar voren komt dat het werken aan zelfsturing op jonge leeftijd een belangrijk effect heeft op het gedrag van kinderen en op de schoolse vaardigheden. Ze benadrukte hierbij het grote belang van executieve functies voor een succesvol leven en het leren (Verstraete & Nijman, 2015). Als leraar heb je de rol van begeleider, zodat de leerling uiteindelijk zichzelf kan aansturen. Zo linkt de ontwikkeling van de executieve functies eveneens aan de ontwikkeling van zelfregulatie bij de leerling (Gerats & Van der Mark, 2020).

Maar hoe begin je nu hieraan als school? Op welke manier kan je leerlingen ondersteunen in het ontwikkelen van die executieve vaardigheden? 
Deze kortlopende opleiding geeft je concrete, praktische handvaten om onmiddellijk mee aan de slag te gaan. 
 
Je ontdekt op welke manier je het werken aan executieve vaardigheden in het dagelijkse lesprogramma kan integreren en werpt daarbij een blik op de impact ervan.
Je versterkt als leraar je leercoacheigenschappen en ondersteunt zodoende de ontwikkeling van de executieve vaardigheden bij leerlingen.

Voor wie

Je bent een onderwijsprofessional.

Programma

Talentgerichte benadering in het onderwijs

Hoe kan je talent structureel en effectief benutten als motor voor persoonlijke en professionele groei en voor het versterken van de samenwerking?
Een talentgerichte benadering geeft energie, zelfvertrouwen en dikwijls onvermoede resultaten. Voor de persoonlijke ontwikkeling van kinderen en jongeren is het kennen en ontwikkelen van hun talenten een grote meerwaarde. Het benutten van die talenten draagt bij tot het vullen van hun potje veerkracht. 

  • Welke effecten kan dit hebben op de motivatie van de leerlingen? 
  • Welke link heeft dit met studiekeuzes en een goede loopbaanbegeleiding? 
  • Hoe vergroot je het welbevinden van de leerlingen door talentgericht te werken in het onderwijs?
  • Wat heeft dit alles te maken met executieve vaardigheden?

Tijdens deze praktische sessie over talenten krijg je een antwoord op deze en vele andere vragen. Je ontdekt hoe je naast talentgericht onderwijs ook in je eigen team kan inzetten op talentgericht werken. De energie die dit teweegbrengt bij het team, zorgt voor draagkracht bij het uitzetten van een duurzaam actieplan rond executieve vaardigheden.  

Ik wil meer weten

Vond je geen antwoord op je vraag? Stel ze hier aan onze medewerkers.