Onderzoeksjournalistiek

Binnenkort verschijnen nieuwe startdata & prijzen

Onderzoeksjournalistiek

In een vijfdelige avondcursus onderzoeksjournalistiek georganiseerd door PXL geeft Kristof Clerix (44) een inkijk in de dagelijkse praktijk van de onderzoeksjournalist. 

Binnenkort verschijnen nieuwe startdata & prijzen
Sector
Communicatie & media
Leervorm
Campusleren

Over deze opleiding

Clerix werkt als journalist voor Knack en heeft ruim 20 jaar ervaring in de media. Hij is gespecialiseerd in internationale onderzoeksprojecten en won tal van nationale en internationale awards. Clerix schreef ook twee boeken over spionage en werkt als lid van het Internationaal Consortium van Onderzoeksjournalisten vaak samen met gereputeerde buitenlandse media zoals The Guardian, Le Monde en de Washington Post. 
 
In de lessenreeks vertelt Clerix onder meer over de duistere wereld van spionnen, witteboordcriminelen en gangsters. Aan de hand van concrete dossiers geeft hij nuttige tips & tricks.

Programma

Les 1: dinsdag 8 november 19-22u: investigative toolbox
Onmisbaar in de gereedschapskist van elke onderzoeksjournalist: zoeken in open bronnen, bedrijfsinfo doorploeteren, wobben, google efficiënt gebruiken, sociale media afschuimen, cijfers analyseren met Excel en graven in archieven. Ook het aspect (cyber)veiligheid komt in deze les aan bod. 
 
Les 2: dinsdag 15 november 19-22u: 007
Hoe doe je onderzoek naar overheidsdiensten die in het grootste geheim opereren? Hoe vind je bronnen en rapporten in de gesloten wereld van inlichtingendiensten, spionage, terrorisme en infiltratie? En wat als je smartphone besmet is met Pegasus-spyware? 
 
Les 3: dinsdag 22 november 19-22u: de strafste internationale onderzoeksprojecten
Een overzicht van de belangrijkste internationale onderzoeksprojecten van de voorbije tien jaar, van LuxLeaks over de Panama Papers tot de Uber Files. Hoe doe je onderzoek naar fiscale fraude, illegale offshoreconstructies, mensenhandel, witwassen via vastgoed, wapentrafiek en andere misdaad? 
 
Les 4: dinsdag 29 november 19-22u: factcheck en OSINT
Gastles door Knack-journalist Brecht Castel, gespecialiseerd in factchecken en Open Source Intelligence (OSINT). Hoe onderzoek je foto’s en video’s uit oorlogssituaties? Hoe werkt geolocation precies? Hoe kan crowdsourcing helpen? En welke handige tooltjes moet je zeker kennen?
 
Les 5: dinsdag 6 december 19-22u: Belgische onderzoeksprojecten 
Samen met De Tijd, Apache en VRT NWS onderzocht Knack in de reeks Immo Royal het uitgestrekte patrimonium van meer dan 7500 hectare terreinen en gebouwen die de Koninklijke Schenking in België beheert. En in samenwerking met Pano onthulde Knack dat de milieuvergunning van Umicore in Hoboken gebaseerd was op twintig jaar oude, achterhaalde wetenschappelijke inzichten over de risico’s van lood in bloed. Naast een unieke inkijk in deze twee projecten komen ook nog andere Belgische onderzoeksdossiers aan bod. 

Ik wil meer weten

Vond je geen antwoord op je vraag? Stel ze hier aan onze medewerkers.